Pilsje
5 juni 2024 - Pilsen, Tsjechië
Zaterdag 1 juni 2024
Rosenthal – Děčín (42 km)
Vanmorgen regende het weer. Of beter gezegd, nog steeds. Pas laat in de ochtend verlieten we ons plekje in Rosenthal-Bieletal en reden richting Tsjechië. Net als bij de Oostenrijkse grens controleert Duitsland ook bij deze grens wie er het land in komt. Wij gingen Duitsland uit. Daar was geen controle.
Over de grens zie je meteen dat je in een ander land bent. Langs de eerste kilometers in Tsjechië vind je allemaal winkeltjes met souvenirs, bloemen, planten, en drank. Ze hebben allemaal van alles buiten gestald en worden gerund door Aziaten.
Wat hier niet anders is vergeleken met Duitsland, is het weer. Het regende nog steeds.
We schrapten onze wandeling en reden door naar Děčín, een stadje aan, ja ook hier, de Elbe.
De aanhoudende regen motiveerde ons om het kasteel in Děčín te bezoeken. We waren net op tijd voor de rondleiding, in het Tsjechisch, dat dan wel. We kregen een audioguide, maar die ging minstens 2x zo snel als wat de gids allemaal in het Tsjechisch vertelde. Eerlijk gezegd vond ik het niet zo interessant of indrukwekkend.
Omdat het na ons kasteelbezoek nog steeds regende bezochten we een bakkerij waar we een bakkie koffie met een stuk taart namen. Dit was bij elkaar nog geen 6 euro.
Nog indrukwekkender was de heerlijke eend die we daarna in een restaurant verschansten. Inclusief 2 biertjes van een halve liter kostte dat slechts 21 euro.
Zondag 2 juni 2024
Děčín – Sněžník (18 km)
De dag begon droog. We reden terug naar Sněžník om de wandeling over de Schneeberg naar de Děčínský Sněžník Lookout Tower. Het was niet zo spectaculair als in de Sächsische Schweiz, maar we konden er wel van genieten. Totdat de onweer die we al een tijdje in de verte hoorden ons bereikten. Het waren harde knallen, en harde regen. De laatste 3,5 kilometer hebben we in de regen terug naar onze camper gelopen. We staan hier op een camperplaats met wifi. Het werd een middag en avondje Roland Garros kijken.
Maandag 3 juni 2024
Sněžník – Terezín (51 km)
Het is de gehele dag droog gebleven. Toch was het een sombere dag. Het was zwaar bewolkt. Wat ons nog somberder maakten, was de trieste geschiedenis van Terezín/Theresienstadt.
In 1790 was de vesting van de stad gereed. Het fort was ter verdediging van verwachtte aanvallen van de Pruisen. De Pruisen zijn echter nooit gekomen. Het fort is dus nog steeds in tact. In 1940 was de stad nog geheel ommuurd. Voor Nazi Duitsland was dat een ideale plek om de Joden te huisvesten. Alle Tsjecho-Slowaken werden gedwongen de stad te verlaten. Terezín werd een joden getto. In het Ghetto museum en in het kleine fort, dat als gevangenis diende, werd getoond hoe verschrikkelijk het hier is geweest.
Dinsdag 4 juni 2024
Terezín – Plzeň (139 km)
Na de sombere dag van gisteren zochten we iets dat ons kon opvrolijken. Het biermuseum in Plzeň leek ons wel geschikt. En dat was het ook. De rondleiding door de kilometers lange gangen onder Plzen was alleen in het Tsjechisch. Daar waagden we ons niet aan. Het museum zelf was interessant. Zo leerden we dat hier al in het jaar 933 bier werd gebrouwen. In de elfde eeuw ontstonden hier de bierbrouwerijen die bier ver buiten Plzen verhandelden. Een Brabander, Jan Primus, hertog van Brabant heeft daarin veel betekend. Hij heette hier King Gambrinus. Gambrinus bier is hier nog volop te verkrijgen.
Pilsner Urquell was het eerste biermerk uit Pilsen (Plzeň in het Tsjechisch) en is de naamgever van onze pils.
De stad Pilsen heeft een oude stad die met prachtige huizen veel weg heeft van Praag. De verschillende kleuren kwamen goed uit de verf door de inmiddels doorgekomen zon en de blauwe lucht op de achtergrond. De gotische kathedraal van Pilsen heeft met 102,30 m de hoogste kerktoren van Tsjechië. Die moesten we uiteraard even beklimmen. En natuurlijk sloten we de dag af met een heerlijk pilsje.

Lekker biertje Marja